zondag 8 november 2015

Sierduivenshow Noord-Nederland


Vandaag de Sierduivenshow Noord-Nederland in Drachten bezocht. Nadat vorig jaar de Friese en Drentse al bij elkaar ware gegaan in de mooie locatie in Drachten, heeft dit jaar de Groninger zich ook aangesloten. De 3 Noordelijke provincies samen in 1 show, met 1700 duiven, een mooie opmaat naar nog meer moois. Potentie genoeg, ruimte genoeg, animo genoeg.

Menno Apperlo won met een mooi dier, IJsduif vedervoetig, hij heeft zich al veel laten zien de afgelopen jaren, prima stam, prima melker.

Zoals altijd ging mijn belangstelling voornamelijk uit naar de Holle Kroppers in het bijzonder en de ander kropper rassen daar vlak achteraan. Ik loop meestal met inkooien al een ronde door de hal, gewoon om te kijken naar wat er zit en om te zien of mijn blik overeen komt met die van de keurmeester. Vaak vallen dieren in diverse rassen op, door een puike conditie, de klasse spat er dan vanaf. Leuk is te zien op de zondag of dit ook de blik van de keurmeester was.

Bij de Holletjes waren 36 dieren ingezonden, in het verleden is dit weleens veel meer geweest, vooral Groningen herbergde in het verleden mooie keuringen Holletjes. Toch mag, gezien de inzendingen de afgelopen jaren, niet gemopperd worden, vorig jaar werden er nog geen 20 ingestuurd. Leuk was te zien dat de mannen uit Twente en de Achterhoek de weg naar Drachten hadden gevonden. Daarnaast good old Piet Hiemstra en Jan Postma, ook al een vaste waarde.
De mannen uit Twente, 3 generaties Deuzeman

Beste Holle werd een witroek van Piet Hiemstra, niet de kleurslag die je bij deze oude rot zou verwachten. Maar hij flikt het weer, jaar in, jaar uit bij de winnaars, ik vind het knap.
Opvallende inzendingen bij de geelzilvers. Jan Deuzeman brengt al een aantal jaren een superkwaliteit, ook hier weer dieren met 96 punten. Hiemstra had ook in blauwschimmel een paar puike dieren, Deuzeman showde ook nog een zeer behoorlijke roodschimmel.
Jan Postma viel wat terug, blijkbaar hadden de dieren geen zin bij de keuring, op zondag lieten ze toch wat kwaliteit zien.
Hetzelfde kan gezegd worden van de zwartbonten van John Logemann. Dieren laten wel kwaliteiten zien, hoewel vooral de halslengte beter kan, op zondag zat er in ieder geval iets meer potentie in de dieren dan ze tijdens de keuring hebben laten zien.
Peter Goossens showde een paar behoorlijke blauwbonten, daarnaast de roodzilverbonten. Klasse wat deze man in een paar jaar fokken alweer in de kooien kan brengen. Een aanwinst voor het ras, revival van oude kleurslagen.

Hieronder nog wat foto's, de winnaar wilde zich niet zo mooi laten zien, wel een paar andere mooie dieren.
Roodzilverschimmel, Jan Deuzeman
Geelzilver, Jan Deuzeman

De winnaar van Piet Hiemstra 97 pnt.

Blauwschimmel, Piet Hiemstra







Geen opmerkingen:

Een reactie posten